Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2007 22:08 - КУБА - БЛИЗКА И ДАЛЕЧНА
Автор: iskriciotpgtdvr Категория: Други   
Прочетен: 718 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 24.08.2007 12:17


НАЦИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ КОНКУРС ЗА УЧЕНИЦИ “КУБА–ДАЛЕЧНА И БЛИЗКА“–2007г. 

АВТОР: Ана Валериева- 11”г” клас

 с КОНСИЛТАНТИ - Зоя Йончева - учител по история и цивилизация в ПГТД- гр. Враца и инж. Лидия Христова учител по ИТ 


Заплених се от прекрасните впечатления на участниците в конкурса на тема: “Куба- далечна и близка“. Аз решавам да я направя близка, като почерпих автентични впечатления от един успял българин, живял с родителите си в Куба и влюбен в нея. 
Следвал е в България и в Швейцария, работил е в Саванна, САЩ и завърнал се в България. Нарича се Бранко и макар и млад е много желан мениджър в 5 - звездни хотели. Дръзва и тръгва. Никога не може да се каже, че си ходил в градовете, които си видял от самолета, влака или от автомобила. 

image

Да обиколиш пеш един град, да надзърнеш в най-блестящите и най- потайните му кътчета, да изпиташ умората, жаждата, глада, удоволствието на неговите жители - това значи за миг да се почувстваш негов, да му се отдадеш,за да го усетиш, вкусиш, прецениш. Куба е открита от Колумб, днес тя е огърлицата на Карибския басейн. Сантяго-де Куба! Основан през 1514 г. и до 1556 г. е столица. Тук виждам величествения паметник на колониалната епоха – крепостта Кастилия, която е защитавала града откъм морето. Днес това е единствения музей на пиратството. Това е най- горещият град. Известен е с карнавалите и креолската кухня. Нощта поднася на човека илюзията за красота и пищност Рекламите, покрили всяко свободно местенце по сградите и въздуха святкат неизтощимо и създават едва ли не слухово възприятие за неистов крясък понякога. Големите булеварди излъчват над себе си сияние като зарево от пожар. Страните и покривите на сградите се губят в строени редици от трепкащи звезди. Мракът на водите отразява крайбрежните светлини и особено разноцветните фонтани. Улицата, все пак тя е най- богатото, най- изразителното зрелище, което предлага който и да е голям кубински град. Имам много време за снимки. Много трудно обръщам времето от един часови пояс в друг и се събуждам в 5 часа сутринта, чакам слънцето да изгрее. Хавана архитектурно прилича на филм от онези години и сякаш не е помръднал. Хората се чувстват удобно в странните си къщи. Той е един от най- красивите градове на западното полукълбо. Струва ми се, че няма човек, който да не изпитва спонтанна радост, когато неговият самолет се издига над потока плуващи облаци, който да няма чувството на победител над тези постоянни спътници на неговите дни, от които зависи често не само гледката от прозореца, но и неговият достъп до светлината на слънцето. Чувстваш се господар над тези, които от пътищата на земята изглеждат така недостъпни, капризно менящи се , безплътно менящи се силуети. За да успея да видя пролетна Куба, не е достатъчно да приема неудобствата на далечното пътуване. Селищата, пътищата се губят в синкава далечност, а склоновете, обрасли в девствена зеленина, приличат на малки, тъмни петна, като повърхност, наблюдавана през телескоп чужда планета. Чрез Бранко мислено се озовавам в Хавана. С едни куфарче в ръка, за да търся място за преспиване. 

image


Това, което гледам по телевизора е една феерия за очите, едно шествие на женската красота, отгледана на Кубинска земя- мис Куба! Конгломерат от наследствености, придобити от различни народности. Африкански роби, американски колонизатори... Момичешки лица с една и съща равна и красива усмивка, почти еднакво моделирани коси, забъркващо ефирна хубост и пъстрота! Ако имам щастието през дните, прекарани близко до океана, облачната обвивка да изчезне, ще вися града в обичайния му летен вид. Тук противоположни ветрове кръстосват невидими шпаги и аз, поставена пред тях чувствах, че напорът ще скъса дрехите ми. Да посетиш град до океана и да не стъпиш на брега на старото пристанище като обикновен земен пътник, да не се качиш на борда, който цепи сините води на залива и да не гледаш океана... Океанът е загадъчен и могъщ, страшен и ласкав, той притиска, зове,плаши и те кара да забравиш проблемите на днешния ден и ни дарява със своето чудо, със своя рай- Куба! Лазурните води на океана и кораловите рифове, ласкавото слънце и белоснежния крайбрежен пясък, фантастичния подводен свят и приказните птици, пияният дъх на орхидеите и страховете от крокодили, палмовите гори, кристалните водопади, белите колони на кралските палми, ледената тишина на подземните езера, сталактитовите пещери, аромата на коктейла “Дайкири”- всичко това е Куба! Да, Куба, екзотична пъстрота! И най- прозаичният човек, попаднал тук, става чуден поет. Куба е фантастичен курорт,земен рай, споменът за който връща моя приятел отново и отново там... Пътища, пътища, пътища... Пътища, замрежили цял един остров. Разпилени като объркана прежда. Асфалтовият път, това е днес пъпната връв, по която се влива животът днес в Кубинските градове. През нощта те са улеят, по който грамадните, приличащи на вагони 50 - тонни камиони кръстосват страната, за да имат гражданина на другия ден мляко, месо, зеленчуци.Сутрин за хиляди кубинци те са “ пътят към хляба”, по който се достига завода, офиса, магазина, кантората. Те са “ пътят към училището”. Където и да се пътува, навсякъде ще съм посрещана от ресторантчета, които примамват с битовата си кухня. Селищата са рожба на времето. Какво е Куба? Това е небе.Девствено, първобитни, сочно небе. Куба- най- красивата, жизнерадостна сестричка на “ Големия брат”. Хавана! Малекон е най- известната улица.Очарователни са разноцветните фасади в ярки цветове. Лятото тук се провежда Карнавал, а в обикновените дни е хубаво за разходка, за наслада от взирането в Океана и сградите на миналия век. Движим се в моторен керван, сякаш. Наемам такси за някой хотел. Шофьорът ми говори с проточено произношение английски думи. Той дори не разбира, че не съм американка или англичанка, свикнал е да посреща туристи. За нас, европейците, винаги остава нещо непочувствано от психиката на кубинеца. Дори, когато знаем добре историята Оставаме изненадани от характера, езика, нравите... 

image

Ако някой посетител ви заразказва за магазините и парковете, а дума не споменава за културния живот, не мислете, че събеседникът ви е ограничен човек. Причината е в липсата на богати впечатления. За да има културен живот, трябва да има публика с вкус и интереси, а това в Куба е в изобилие. Възприемането на особеностите на една страна е винаги конкретно. То идва от чутата дума, от смисъла на отправените усмивки, от климата и вкуса на храната, от взаимоотношенията с хората. Първата ми крачка, за да се приближа духовно към тази страна беше да разкъсам преградата,, която езикът изправяше пред мен. Още работя по този въпрос, дори съм по- мотивирана. Има един спътник на кубинския гражданин, който неизменно го преследва по 22 часа в денонощието, лови всяка негова свободна минута, има претенциите на универсално зрелище, помага му да прави своя избор в ежедневните покупки, служи му за обществена бавачка, като по цели часове приковава вниманието на децата му, запознава го със събитията в страната и в чужбина, като му поднася коментар за тях. И най- важното- забавлява го. Сутрешните телевизионни предавания са адресирани до майките и децата. Следват полезни съвети, спортни игри, филми. Мили мои, кубински връстници ! Здравей, моя смугла приятелко! Може би ти съвсем не си онова тъмнокосо момиче, сбрало отзад косите си. Ще запомня стаята, леглото, прозореца с пъстрата завеса, обкичен с цветя от край до край , донесени за мен. Не зная дали любопитството да надникна в мислите на човек от един друг свят или напиращите в мен нерешени въпроси ме карат чистосърдечно да разговарям с този лист хартия на тема Куба. Никой не знае в кой миг разцъфтяват красивите цветя на човешкото доверие, от какъв ручей на взаимността те черпят сила и колко дълго ароматът им подхранва обич и спомени. Веднъж погледът на кубинското момиче спря на черните, славянски букви от заглавието на наш вестник. Попита ме какво значат. На тръгване ме помоли да и дам да прочете нещо за България на испански. Оставих туристически реклами за нас. Времето лети, всяко лято сънародници на кубинските ми приятели идват у нас. Цъфти ли у тях още цветът на доверието, живи ли са обичта и споменът, поливаме ли ги с желанието хората да станат утре по- добри и да живеят в мир? Така пита Бранко, питам и аз. Пиша, защото вярвам, че е така, защото зная, че такива като нас търсят и ясният им ум сам им предсказва решения...Сбогом, Куба ! Ще се върна при теб! Има два вида пътници. Едните, като разглеждат нови страни, тъгуват по старите, изминати пътища. А аз съм от тези,които, спомняйки си за извървените пътища, жадуват да видят нови земи...Новата земя за мен е Куба! БЛАГОДАРИМ ЗА ПРЕДОСТАВЕНАТА НИ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИЗЯВА ВЪВ ВАШИЯ-НАШ КОНКУРС! ВРАЦА, 30 юни 2007 год.



Тагове:   куба,   далечна,


Гласувай:
0



1. iskriciotpgtdvr - Много искам да посетя Куба
22.08.2007 22:15
Искам да науча кубински танци. Събирам куфарите и заминавам за КУБА......
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: iskriciotpgtdvr
Категория: Други
Прочетен: 19147
Постинги: 5
Коментари: 10
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031